Vandaag gaan we op PESlive terug in de tijd. Terug naar het jaar 2001. Het jaar waarin de PlayStation 2 al ruim een jaar uit was, maar veel gamers nog op hun trouwe grijze PlayStation hun games speelden. En terecht, want er kwamen nog veel toffe games op uit. Eén van die games was ISS Pro Evolution 2.

De game kun je net als deel één zien als de voorloper van de echte Pro Evolution Soccer-serie die op de PlayStation 2 verscheen, maar vergis je niet in de kwaliteit van deze PlayStation 1-titels. Ze waren namelijk geweldig.

In die tijd waren we enkel FIFA gewend. Hoewel FIFA 97 en 98 absoluut heerlijke games waren, ging de serie in de jaren die daarop volgden achteruit. Er was geen echte concurrent die de reeks kon bedreigen, waardoor er weinig drang tot vernieuwing was. Konami speelde handig in dat gat en kwam met deze twee games.

ISS Pro Evo 2

Wat de games zo uniek maakten, was de hoge onvoorspelbaarheid factor. Je kon op de meest waanzinnige manieren de tegenstander wegtikken, via een sprintactie je ontdoen aan de verdediging en vanuit de meest onvoorspelbare plaatsen de bal zo in de kruising te trappen. Het maakte niet uit dat de game maar weinig teams had en niet gebruik kon maken van de namen van clubteams en in veel gevallen ook nog moest werken met fictieve namen van spelers. Het ging om de gameplay en de variatie die daar in te vinden was.

En onze favoriete speler van allemaal? Roberto Carlos.

Robert Carlos Peslive

Wanneer je met Brazilië speelde of Carlos in je Master League-team had, dan was je de koning. Traditioneel gezien was Carlos natuurlijk een verdediger, maar de echte PES-speler zetten hem neer als aanvallende middenvelder of zelfs spits. Met zijn belachelijk snelheid en schietkracht was hij een plaag voor elke verdediging. Zeker in combinatie met zijn Braziliaanse collega Ronaldo was Carlos een held. Met hem aan de bal kon je zowel vanaf een meter of dertig op het doel knallen of iedereen uitsprinten en vervolgens zo’n smerig tikje breed te geven, waarna Ronaldo met een pisballetje de bal tussen de palen schoof. En ook wanneer je een vrije trap kreeg toegewezen had je met deze eindbaas een topper in huis.

In de jaren die daarop volgden was Carlos nog altijd een baas, maar was hij lang niet meer zo overpowered als in het geniale ISS Pro Evolution 2. Vergelijk hem maar eens met de andere topspelers op de andere posities in de game.

Carlos verdediger

Rivaldo middenvelder

Salas topsits

Like PESlive op Facebook voor meer van dit soort verhalen!